21Σεπ
2016
0
Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό

Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό

Η πρώτη μέρα του παιδιού στον παιδικό σταθμό αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Είναι η πρώτη φορά που καλείται να παραμείνει μακριά από το σπίτι του και αυτό κάποιες φορές του προκαλεί άγχος και φόβο. Οι αντιδράσεις που συχνά εμφανίζονται έχουν να κάνουν με την άρνηση του να ξεκινήσει από το σπίτι και όταν φτάνει στο σταθμό να ζητά κλαίγοντας να επιστρέψει σπίτι. Στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο συμβαίνει έχει παρατηρηθεί ότι αντίστοιχο άγχος βιώνουν και οι γονείς. Βγαίνει θλίψη και ενοχή για την απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι και άγχος για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου ή αν το σχολικό περιβάλλον (παιδαγωγοί, συμμαθητές) θα το στηρίξουν και θα το αγαπήσουν. Κάποιες φορές εμπλέκονται σε παιγνίδια ανταγωνισμού με τους ανθρώπους που μέσα από διαφορετικούς ρόλους καλούνται να εκπαιδεύσουν το παιδί τους. Η επιτυχής προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των γονιών. Μία συνάντηση με κάποιον ειδικό για στήριξη και κατευθύνσεις θα βοηθούσε γιατί πολύ συχνά τέτοιου είδους συμπεριφορές εκφράζουν ευρύτερες δυσλειτουργίες μέσα στην οικογένεια. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι να εμβαθύνει στους λόγους που γεννούν αυτές τις συμπεριφορές αλλά να δώσει πρακτικές απαντήσεις σε γονείς που αυτήν την περίοδο που ξεκινά η σχολική χρονιά έχουν τέτοιου είδους δυσκολίες.

Οι πρώτες μέρες ένταξης στο σταθμό έχουν ιδιαίτερη αξία. Όταν ένας γονιός βλέπει το παιδί του να αντιδρά αυτό που σε πρώτη φάση είναι απαραίτητο να κοιτάξει είναι η διαχείριση των δικών του συναισθημάτων. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το πώς νιώθουμε και να χειρίζονται ανάλογα τις καταστάσεις. Η σταθερή εικόνα του γονιού ορίζει ασφαλή δρόμο για το παιδί.  Η εμπιστοσύνη στους παιδαγωγούς αποτελεί αυτονόητο. Οι γονείς που εμπιστεύονται τους παιδαγωγούς αποχωρίζονται ήρεμα το παιδί τους και αυτή η ηρεμία επιστρέφει στο παιδί. Η κατάσταση δυσκολεύει όσο περισσότερο παρατείνεται ο χρόνος αποχωρισμού. Αν το παιδί με την αντίδρασή του καταφέρει να κρατήσει τη μητέρα κοντά του, την επόμενη μέρα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Δεν έχουμε λόγο να φύγουμε κρυφά από το σταθμό ούτε να τάξουμε ότι θα βρισκόμαστε απέξω. Το παιδί θα το ανακαλύψει και θα νοιώσει ότι έχει προδοθεί. Η εναλλακτική στάση της σταδιακής ένταξης στον παιδικό σταθμό βοηθά όταν οι όροι είναι απαραίτητα ξεκάθαροι. Όποιο προσωπικό αντικείμενο του παιδιού συμβάλλει στη μείωση του άγχους επιστρατεύεται σαν διαδικασία και όχι σαν λύση.

Ο παιδικός σταθμός έχει ένα πρόγραμμα οπότε έχουμε να είμαστε ξεκάθαροι και σε διαδικαστικού τύπου θέματα. Το παιδί ηρεμεί όταν γνωρίζει ποιος θα το παραδίδει και ποιος θα το παραλαμβάνει από το σταθμό. Η συνέπεια στην ώρα είναι απαραίτητη. Ο γονιός έχει να στηρίξει το πρόγραμμα του σταθμού και όταν χρειαστεί να μπορεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στο παιδί του. Όσο ξεκάθαρες είναι οι πληροφορίες που το παιδί λαμβάνει, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια νοιώθει. Τυχόν προβλήματα που προκύψουν στη συνεργασία με το σταθμό έχουν να συζητηθούν με τους παιδαγωγούς χωρίς την παρουσία του παιδιού. Έχει πολλές φορές παρατηρηθεί μία πετυχημένη προσαρμογή του παιδιού να χαλάει μετά από ολιγοήμερη απουσία λόγω κάποιας ασθένειας ή διακοπών. Η σταθερότητα στη συμπεριφορά βοηθά γιατί δίνει ξεκάθαρα μηνύματα στο παιδί. Επειδή ο παιδικός σταθμός είναι έτσι κι αλλιώς μια μεγάλη αλλαγή για το παιδί, είναι προτιμότερο αυτές οι λίγες μέρες προσαρμογής να μη συνδυαστούν με άλλες σημαντικές αλλαγές.

Όταν παραλαμβάνουμε το παιδί μας από τον σταθμό έχουμε να το ενθαρρύνουμε ακούγοντάς το και εστιάζοντας στα θετικά. Οι διερευνητικές ερωτήσεις και η αναλυτική συζήτηση για τα γεγονότα της ημέρας δε βοηθούν. Μιλήστε του με λόγια απλά και αγγίξτε τα δύσκολα συναισθήματά του.  Μοιραστείτε μαζί του τη δική σας εμπειρία από κάτι καινούριο που σας έτυχε στο παρελθόν. Επιτρέψτε του να ακουμπήσει πάνω σας τις δυσκολίες του. Εσείς είστε το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού σας. Είστε γονείς και καλείστε να ανταποκριθείτε μέσα από ένα ρόλο που έχει απαιτήσεις και δυσκολίες αλλά είναι ένας ρόλος όμορφος, πλούσιος και μοναδικός.